HAKKIMIZDA
Bizler Türkiye’de Psikoloji eğitimlerini tamamlamış, etik ilkelere uygun çalışmalar yaparak insan ruh sağlığı alanında saha hizmetleri sunan bir ekibiz.
Yaklaşık on yıllık saha tecrübelerimizle beraber; yaptığımız AR-GE’ler ile ülkemizde çeşitli ruh sağlığı alanlarında bilimsel çalışmalar yaparak kendimizi sürekli geliştiriyor ve tedavi modellerimizi güncel tutuyoruz.
Zamanın ve maddiyatın çok kıymetli olduğunu bildiğimiz bu günlerde, bireylerin korku ve kaygılarına, takıntı ve travmalarına daha hızlı etki etmeyi, daha kalıcı çözümler üretebilmeyi ve en temelde de ‘yaşam kalitesini arttırmayı‘ hedefledik.
Bu sebeple, 2014 yılından beri Türkiye’de ‘Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakma Terapileri – Virtual Reality Exposure Therapy (VRET)‘ alanında ciddi saha çalışmaları yaparak sizlere daha kalıcı ‘iyileşme’ imkanları sunmaktayız.
2018 yılında Tübitak Projemiz olan; ‘Sanal Gerçeklik ile Uçuş Korkusu Tedavisi Uygulaması’ ile %98 oranında başarı elde ettik. VR ile beraber uyguladığımız inovatif tedavi modeli ile; 2 gün-toplam 6 saat gibi kısa bir sürede hızlı ve kalıcı iyileşme sağladık.
Bu altyapı ve deneyimlerimizle beraber, Türkiye’de daha kapsamlı bir ‘Sanal Gerçeklik Terapileri’ platformu oluşturma kararı aldık.
Bu sayede merkezimiz bünyesinde; VR ile yaklaşık 14 ruhsal sorun alanına hızlı ve kalıcı çözüm getirebilmekteyiz.
Bu sorun alanlarından bazıları; tüm korkular, kaygı bozuklukları, OKB ve yeme bozukluklarıdır.
Buna ek olarak; EMDR ve Mindfullness teknikleri ile uyku düzenleme, ağrı ve stres yönetimi teknikleri de program kapsamında uygulanmaktadır.
Amacımız, sorun alanlarınızı tespit ederek en doğru VR terapi programımızla sizlere kalıcı ve kaliteli hizmet vermektir.
Hedeflerinize ulaşmanızda umarız yollarımız kesişir ve sizin de özgürlüğünüze kavuştuğunuzu hep beraber deneyimleriz.
Sanal Gerçeklik Terapileri Merkezi Kurucusu,
Merve Yaman
Uzman Psikolog | VRET Terapisti | Havacılık Psikoloğu
UZMANLARIMIZ
Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakma Terapisi uygulayan tüm psikoterapistlerimiz alanında uzmanlardır. Tüm gerekli eğitim ve süpervizyonlarını tamamlamışlardır.
MERVE YAMAN
KURUCU | VR TERAPİSTİ | HAVACILIK PSİKOLOĞU
Founder
Bilgi Üniversitesi Psikoloji mezunudur.
Klinik Psikoloji Doktorasında tez aşamasındadır.
10 yıllık saha tecrübesi olan bir psikoterapisttir. VR Terapi ve geleneksel terapiler ile danışanlarına ve kurumlara hızlı, kalıcı ve etkili hizmet sunmaktadır.
MELİKE BİLİCİ
VR TERAPİSTİ | KLİNİK PSIKOLOG
Departman: Eğitmen Psikolog Üsküdar Üniversitesi Psikoloji mezunudur. Klinik Psikoloji Yüksek Lisansına aynı üniversitede tamamlamıştır. Master tezini 'Sanal Gerçelik Terapileri' üzerine yazmıştır. Uzmanlık alanları: Sınav kaygısı, topluluk önünde konuşma korkusu ve fobilerdir.
SENA TARLACI
VR TERAPİSTİ | KLİNİK PSIKOLOG
Departman: Eğitmen Psikolog Kültür Üniversitesi Psikoloji mezunudur. Klinik Psikoloji master programını başarıyla tamamlamıştır. VR ile psikoterapi üzerine yurt dışında sertifika programı da alarak Türkiye'de kaygı bozuklukları ve fobiler üzerine VR Terapi yapmaktadır.
BERK SÖNMEZ
VR TERAPİSTİ | EĞİTMEN
Lisans ve yüksek lisans programlarını Psikoloji üzerine İngiltere'de tamamlamıştır. Maruz Bırakma terapileri üzerine araştırmalar yapmaktadır. VR ile ilgili kurumsal ve bireysel eğitimler vermektedir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Sanal Gerçeklik Terapileri; sanal gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilir. Sanal Gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilen tedavi seanslarında, gerçek yaşamda karşılaşmaktan kaygı ya da korku duyduğunuz ve bu kaygıyı daha fazla yaşamamak için kaçındığınız ortamları uzman psikolog eşliğinde deneyimleme fırsatınız olur. Uzman ekibimiz, danışanın hızına ve ihtiyacına göre seanslardaki maruz bırakma yöntemlerini yönetir ve baş etme egzersizleriyle duyarsızlaşmaya başlamanızı sağlar. Bilinmelidir ki; sadece korkulan ya da kaçınma davranışları gösterilen sorun alanlarına yönelik semptom bazlı maruz bırakma tekniği ile çalışıldığı için kalıcı, etkili ve hızlı iyileşme sağlar.
Bilimsel veriler ışığında yapılan çalışmalar ile kalıcı başarı elde etme oranı Sanal Gerçeklik Terapilerinde 95%’tir. APA’nın verilerine göre; semptom bazlı çalışıldığı için ruhsal bozuklukların tedavisinde en hızlı, etkili ve kalıcı tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Program sonrasında katılımcılar ile düzenli aralıklarla irtibat kurularak durumları takip edilir ve kaydedilir. Program sonrasında katılımcılarımıza ‘son test’ leri yapılarak raporlanır ve durum değerlendirmesi Uzman Psikolog eşliğinde yapılır.
* Danışanın herhangi başka bir psikiyatrik ya da nörolojik gereksinimi var ise program öncesi ve sonrası için mutlaka uzmanlarımızla beraber planlama yapılır. Kişinin kendini en hazır hissettiği zamanda VR terapi desteği alması iyileşme oranına pozitif etki eden önemli bir faktördür.
Son 15 yıldır VR ile yapılan bilimsel araştırmalar ışığında hiçbir fiziksel veya ruhsal yan etkisi olmadığı belirtilmiştir. En sık belirtilen fiziksel etki; görüntüleyen kişilerin %1’inde hafif düzeyde baş ağrısı, baş dönmesi ve/ya mide bulantısı oluşturmaktadır. VR Terapi Programlarımız; uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmıştır ve ilk defa sanal gerçeklik kullanacak kişiler göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Program başlangıcında beden ve beynin sanal gerçeklik ortamına alışması için alıştırmalar uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır. Program sırasında ve/ya sonrasında, sanal gerçeklik deneyimine bağlı belirgin düzeyde fiziksel ya da psikolojik sorun yaşadığını belirten katılımcımız bugüne kadar hiç olmamıştır.
Herhangi bir alanda ciddi derecede psikolojik sorunları olan katılımcılarımızın bu programa katılmadan önce mutlaka görüştükleri Psikiyatrist ya da Klinik Psikologlarından bu programa katılması halinde mevcut duruma nasıl bir etki edeceği konuşularak onay alınmalıdır. Yapılan görüşmeler neticesinde, semptom bazlı VR programlarına katılmasına ekibimizle beraber karar verilmektedir. Buna ek olarak; daha iyi bir değerlendirme yapabilmek adına; katılım öncesinde hazırladığımız ölçekler ve ön görüşmeler ile kişinin programa uygunluğunu belirleyerek gerekli yönlendirmeleri yapmaktayız.
Mevcut kullandığımız VR sistemi dünyada en çok tercih edilen Occulus Rift’tir. Sanal ortamların görsel kalitesi ve ortam sesleri gerçeğe en yakın haliyle tasarlanmıştır. Bilimsel olarak kanıtlanan bulgu; Sanal Gerçeklik ile yaşanan tüm sahneler beyinde ‘Gerçek’ olarak algılanmaktadır. Bu sebeple VR Terapi Programlarımız, katılımcının kaygı duyduğu/korktuğu sahnelere maruz kalarak duyarsızlaşmasını sağlayarak gerçek hayatlarında da aynı rahat tepkileri vermesini sağlar. Buna ek olarak; konusunda uzman psikologlar eşliğinde baş etme egzersizleri öğretildiği için gerçek hayatta danışanların kendilerini daha güçlü hissettikleri ve öğrendiklerini de rahatlıkla kendi hayatlarına uygulayabildikleri görülmektedir.
VR Terapilerinde asıl amaç korku veya kaygı duyulan uyarana aşamalı olarak kişinin maruz bırakılmasıdır. Klinik Psikologlar, kişinin ihtiyacına ayak uydurarak hazır olduğu anlarda maruz bırakma tekniğinin yoğunluğunu ayarlayabilmektedir. Ancak yine de, katılımcımız rahatsızlık hissetmesi halinde gözlüğü çıkarabilir ve uzmanımızla konuşarak programın akışı belirlenir.