SIKÇA SORULAN SORULAR
Sanal Gerçeklik Terapileri; sanal gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilir. Sanal Gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilen tedavi seanslarında, gerçek yaşamda karşılaşmaktan kaygı ya da korku duyduğunuz ve bu kaygıyı daha fazla yaşamamak için kaçındığınız ortamları uzman psikolog eşliğinde deneyimleme fırsatınız olur. Uzman ekibimiz, danışanın hızına ve ihtiyacına göre seanslardaki maruz bırakma yöntemlerini yönetir ve baş etme egzersizleriyle duyarsızlaşmaya başlamanızı sağlar. Bilinmelidir ki; sadece korkulan ya da kaçınma davranışları gösterilen sorun alanlarına yönelik semptom bazlı maruz bırakma tekniği ile çalışıldığı için kalıcı, etkili ve hızlı iyileşme sağlar.
Bilimsel veriler ışığında yapılan çalışmalar ile kalıcı başarı elde etme oranı Sanal Gerçeklik Terapilerinde 95%’tir. APA’nın verilerine göre; semptom bazlı çalışıldığı için ruhsal bozuklukların tedavisinde en hızlı, etkili ve kalıcı tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Program sonrasında katılımcılar ile düzenli aralıklarla irtibat kurularak durumları takip edilir ve kaydedilir. Program sonrasında katılımcılarımıza ‘son test’ leri yapılarak raporlanır ve durum değerlendirmesi Uzman Psikolog eşliğinde yapılır.
* Danışanın herhangi başka bir psikiyatrik ya da nörolojik gereksinimi var ise program öncesi ve sonrası için mutlaka uzmanlarımızla beraber planlama yapılır. Kişinin kendini en hazır hissettiği zamanda VR terapi desteği alması iyileşme oranına pozitif etki eden önemli bir faktördür.
Son 15 yıldır VR ile yapılan bilimsel araştırmalar ışığında hiçbir fiziksel veya ruhsal yan etkisi olmadığı belirtilmiştir. En sık belirtilen fiziksel etki; görüntüleyen kişilerin %1’inde hafif düzeyde baş ağrısı, baş dönmesi ve/ya mide bulantısı oluşturmaktadır. VR Terapi Programlarımız; uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmıştır ve ilk defa sanal gerçeklik kullanacak kişiler göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Program başlangıcında beden ve beynin sanal gerçeklik ortamına alışması için alıştırmalar uzmanlarımız tarafından yapılmaktadır. Program sırasında ve/ya sonrasında, sanal gerçeklik deneyimine bağlı belirgin düzeyde fiziksel ya da psikolojik sorun yaşadığını belirten katılımcımız bugüne kadar hiç olmamıştır.
Herhangi bir alanda ciddi derecede psikolojik sorunları olan katılımcılarımızın bu programa katılmadan önce mutlaka görüştükleri Psikiyatrist ya da Klinik Psikologlarından bu programa katılması halinde mevcut duruma nasıl bir etki edeceği konuşularak onay alınmalıdır. Yapılan görüşmeler neticesinde, semptom bazlı VR programlarına katılmasına ekibimizle beraber karar verilmektedir. Buna ek olarak; daha iyi bir değerlendirme yapabilmek adına; katılım öncesinde hazırladığımız ölçekler ve ön görüşmeler ile kişinin programa uygunluğunu belirleyerek gerekli yönlendirmeleri yapmaktayız.
Mevcut kullandığımız VR sistemi dünyada en çok tercih edilen Occulus Rift’tir. Sanal ortamların görsel kalitesi ve ortam sesleri gerçeğe en yakın haliyle tasarlanmıştır. Bilimsel olarak kanıtlanan bulgu; Sanal Gerçeklik ile yaşanan tüm sahneler beyinde ‘Gerçek’ olarak algılanmaktadır. Bu sebeple VR Terapi Programlarımız, katılımcının kaygı duyduğu/korktuğu sahnelere maruz kalarak duyarsızlaşmasını sağlayarak gerçek hayatlarında da aynı rahat tepkileri vermesini sağlar. Buna ek olarak; konusunda uzman psikologlar eşliğinde baş etme egzersizleri öğretildiği için gerçek hayatta danışanların kendilerini daha güçlü hissettikleri ve öğrendiklerini de rahatlıkla kendi hayatlarına uygulayabildikleri görülmektedir.
VR Terapilerinde asıl amaç korku veya kaygı duyulan uyarana aşamalı olarak kişinin maruz bırakılmasıdır. Klinik Psikologlar, kişinin ihtiyacına ayak uydurarak hazır olduğu anlarda maruz bırakma tekniğinin yoğunluğunu ayarlayabilmektedir. Ancak yine de, katılımcımız rahatsızlık hissetmesi halinde gözlüğü çıkarabilir ve uzmanımızla konuşarak programın akışı belirlenir.
VR TERAPİ SÜRECİ
Seansların sayısı programın içeriğine göre farklılık göstermektedir. Bu anlamda aşağıda genel bir ‘VR Terapi Programı’ süreç örneği verilmektedir.
1. VR İLE TANIŞMA
Uzman Psikolog, danışan ile seans odasında program akışını paylaşır. Hangi süreçler o gün boyunca yaşanacak anlatılır.
VR ile ilgili psiko-eğitim psikolog tarafından verilir. Danışan adım adım hazırlanarak bir sonraki aşamaya geçilir. Tüm VR Terapi Programlarında bu temel süreç üzerinden gidilir.
2. MARUZ BIRAKMA VE DUYARSIZLAŞMA
Sanal Gerçeklik Terapilerinde ortak yöntem; sunulan sanal ortamın danışanın maruz kalarak duyarsızlaşması için tasarlanmış olmasıdır.
Bu anlamda VR ile tanıştıktan hemen sonra sorun alanları belirlenir ve 20şer dk süren VR sahnelerinde danışan görsel ve işitsel uyaranlara maruz kalarak Uzman Psikolog eşliğinde rahatsızlıkları ile yüzleşme fırsatı bulur.
Danışan, kaçındığı sorun alanlarına ne kadar çok maruz kalırsa ve doğru bilişsel müdahaleler ile yaklaşmayı Uzman Psikolog eşliğinde öğrenirse; o denli hızlı ve kalıcı iyileşme süreci yaşar.
3. GERİ BİLDİRİM | KAPANIŞ
Sanal Gerçeklik Terapilerine katılan danışan ile çalışan Uzman Psikolog, danışanın tüm iyileşme sürecini birebir takip eder, gerekli yerlerde ev ödevleri vererek sosyal-iş-özel hayatında uygulayabileceği egzersizler verir ve gelişim sürecini takip eder.
Tüm programı başarıyla zamanında bitiren danışanlar ile kapanış seansında süreç baştan sona değerlendirilir.
Danışana program sonrasında da hayatında uygulayabileceği egzersizler ve baş etme yöntemleri öğretilerek kapanış yapılır ve süreç tamamlanmış olur.
MAKALELER
KAPALI ALAN KORKUSU NEDİR? VR İLE KLOSTROFOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sanal Gerçeklik gözlüğü ile kaygı uyandıran ortamlara (örneğin kalabalık ortamlar, yemekler, akraba ziyaretleri) uzman psikolog eşliğinde ve kaygı yönetimi becerileri kullanılarak tekrar tekrar maruz kalmak etkili ve kısa süreli iyileştirme yöntemlerindedir.
Devamı >SINAV KAYGISI NEDİR? VR İLE SINAV KAYGISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sınav olduğu düşüncesi size kendinizi sıkışmış ve çaresiz hissettiriyor; sınav esnasında yetersizlik düşünceleri ile kaygılanıyor; sınav öncesi yaptığınız denemelerde gösterdiğiniz performansı sınavda gösteremiyor olabilirsiniz. Bu duygu ve düşüncelerin içerisindeyken sınavlara girmek sizin için oldukça zor bir eylemdir ve genellikle sınavlara girmemenin bir yolunun ararsınız. Eğer bu durumları yaşamınızda deneyimliyor iseniz...
Devamı >SOSYAL FOBİ NEDİR? VR İLE NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sanal Gerçeklik gözlüğü ile kaygı uyandıran ortamlara (örneğin kalabalık ortamlar, yemekler, akraba ziyaretleri) uzman psikolog eşliğinde ve kaygı yönetimi becerileri kullanılarak tekrar tekrar maruz kalmak etkili ve kısa süreli iyileştirme yöntemlerindedir.
Devamı >